Kokosanki i deser bananowo-czekoladowy...czyli mój sposób na coś słodkiego



Przedstawiam Wam mój sposób na małe co nieco :)
Zacznijmy od domowego Rafaelo. Szybkie i do tego pyszne!

Kokosanki 


Składniki 

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 10-12 daktyli bez pestek
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:
Blendujemy wiórki kokosowe, daktyle i mleko kokosowe do momentu uzyskania plastycznej masy. Z masy lepimy kuleczki, każdą z nich obtaczamy we wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.


Kolejnym z moich ulubionych deserów jest:

Deser z bananów i czekolady.

Składniki (na około 3-4 porcję)
Kruszonka:

  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g daktyli bez pestek( można zamienić na rodzynki)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Masa czekoladowa
  • 3 banany
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo: banan pokrojony w cienkie plasterki (ja do swojego deseru dodałam jeszcze sorbet z czerwonych porzeczek)

Przygotowanie:
Składniki kruszonki blendujemy.
Miksujemy na krem banany z serkiem, dodajemy 2 łyżki kakao.Następnie układamy warstwowo deser: na spód kruszonka,następnie plasterki banana a na sam wierzch masa czekoladowa. Powtarzamy aż naczynie będzie pełne. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata | WS | x.