Przedstawiam Wam mój sposób na małe co nieco :)
Zacznijmy od domowego Rafaelo. Szybkie i do tego pyszne!
Kokosanki
Składniki
- 100 g wiórek kokosowych
- 150 ml mleka kokosowego
- 10-12 daktyli bez pestek
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Blendujemy wiórki kokosowe, daktyle i mleko kokosowe do momentu uzyskania plastycznej masy. Z masy lepimy kuleczki, każdą z nich obtaczamy we wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce.
Kolejnym z moich ulubionych deserów jest:
Deser z bananów i czekolady.
Składniki (na około 3-4 porcję)Kruszonka:
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g daktyli bez pestek( można zamienić na rodzynki)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Masa czekoladowa
- 3 banany
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo: banan pokrojony w cienkie plasterki (ja do swojego deseru dodałam jeszcze sorbet z czerwonych porzeczek)
Przygotowanie:
Składniki kruszonki blendujemy.
Miksujemy na krem banany z serkiem, dodajemy 2 łyżki kakao.Następnie układamy warstwowo deser: na spód kruszonka,następnie plasterki banana a na sam wierzch masa czekoladowa. Powtarzamy aż naczynie będzie pełne. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz