Jako, że od jakiegoś czasu staram się unikać kupowania pieczywa w sklepach - kombinuję pod tym względem w domu.
Muszę przyznać, że z różnym skutkiem.
Przy obecnej pracy i obowiązkach domowych brak mi czasu na przygotowywanie chleba z prawdziwego zdarzenia. Jakiś czas temu odkryłam rewelacyjne, a przede wszystkim bardzo proste i szybkie w wykonaniu bułeczki twarogowo-otrębowe. Chociaż tak na prawdę to z czym będą bułki zależy tylko i wyłącznie od Was. Ja robię i wersję na słono i na słodko, to zależny od tego na co aktualnie mam ochotę.
PRZEPIS (wychodzi z tego około 4-5 bułeczek)
- kostka chudego twarogu
- szklanka otrębów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- dodatki (w wersji na słono dodaję często suszone pomidory oraz pestki z dyni, natomiast w wersji słodkiej owoce)
PRZYGOTOWANIE
Twaróg i jajka blendujemy na gładką masę. Dodajemy otręby i proszek - mieszamy. Na sam koniec dodajemy dodatki. Powstałe ciasto formujemy, układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Prawda ,ze proste?:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz